Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

1000 lägenheter byggs i Danderyd

19 maj 2014, 16.22 De kommande fem åren kommer över 1000 lägenheter byggas i Danderyd. Detta är ett stort steg för Danderyd men inte mycket om man ser till behovet i länet.

Danderyd är en av de kommuner där det byggs minst antal bostäder, i år byggs inte en enda. Kommunalrådet Olle Reichenberg (M) menar att det finns flera skäl till varför det inte byggs så mycket.

- Danderyd är en av Sveriges mest tätbebyggda kommuner, den kommer på åttonde plats. Det finns inte så många områden att bygga på, säger han

Motorvägen och kraftledningar genom kommunen ockuperar en del mark och är därmed inte byggbar. Inom en snar framtid kommer luftledningar att tas bort från Mörby centrum och vid Slånbärsvägen i Rinkeby, där sedan bostäder kan byggas.

Idag finns det cirka 13 000 hushåll i Danderyd. En ökning med 1000 nya lägenheter eller hushåll, är en ökning med 8 procent.

Om de nya lägenheterna ska blir hyresrätter eller bostadsrätter är ännu inte klart. Enligt Olle Reichenberg får byggherrerna  bestämma.

Studentlägenheter finns också på tapeten och i Mörbylund har frågan kommit upp. Oppositionspartiet Socialdemokraterna vill förutom hyreslägenheter ha fler små lägenheter och studentlägenheter i kommunen.

- Eftersom vi ligger nära universitetet tycker jag att vi borde prioritera bygget av studentlägenheter som ett bidrag till länets bästa. Det vore en fjäder i hatten om vi kunde lova 250-230 studentlägenheter. Täby har lovat 250 studentlägenheter, säger Catharina Melian (S).

Om tre år kan bostadsbygget börja i Mörby centrum, Enebyberg centrum, Mörbylund och två särskilda boenden för äldre enligt kommunens egen prognos.

Källa: Mitti Länk till artikeln