Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

23 000 mindre lägenheter sedan alliansen tog över

15 maj 2014, 11.53 Antalet hyreslägenheter har minskat med 23 000 sedan den borgerliga alliansen tog makten 2006. Under samma period har priserna på bostadsrätter och villor ökat. Forskare menar att det är orsakerna till att Stockholm blivit en mer segregerad stad.

- Man har olika möjligheter att välja för att man har olika inkomst och de betyder att man har olika möjligheter att ta lån och det lägger grunden för en segregation, säger Eva Andersson, forskare vid Stockholms universitet.

Sedan 2006 har antalet personer som köar för en hyreslägenhet i Stockholm ökat med 250 000 vilket är mer än en fördubbling. Samtidigt har flera hyreshus ombildats till bostadsrätter.

Idag är andelen bostadsrätter i Stockholm 55 procent. För åtta år sedan låg siffran på drygt 40 procent.

Den borgerliga alliansen har sedan de tog makten genererat fler bostadsrätter men priserna har ökat kraftigt, i kombination med dyrare bostadsrätter och färre hyresrätter ökar segregationen menar Eva Andersson.

Joakim Larsson (M) ytterstadsborgarråd medger att de ekonomiska skillnaderna mellan stockholmarna har ökat under de senaste åtta åren alliansen haft makten. Och vill jämna ut skillnaderna, bland annat genom att bygga fler bostäder i förorten.

- Man måste alltid skapa förutsättningar för människor som bor i hela staden att ha samma möjligheter att utvecklas, säger Joakim Larsson (M) ytterstadsborgarråd.

Källa. SR P4 Stockholm Länk till artikeln