Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Dagens Industri: De är snålast i Stockholm

13 dec 2013, 09.08

Bara var femte stockholmare tänker skänka pengar i jul. Pensionärerna ger mest, medan många medelålders nollåttor håller hårt i plånboken. Det visar en  opinionsundersökning som Dagens Nyheter publicerar på fredagen.

Mer än var tredje stockholmare uppger att de regelbundet skänker pengar till välgörenhet. Men till jul tänker bara var femte skänka pengar, enligt undersökningen.

”Det är ett tecken på att folk har mindre pengar. Var tredje stockholmare tänker lägga mindre pengar på julklappar också i år. Och julhandeln och julgåvorna går ofta hand i hand”, säger Axel Lagerbielke, analytiker på Opinion Stockholm till DN.

I snitt planerar stockholmarna att skänka 350 kronor i julgåvor. Fler kvinnor skänker till välgörande ändamål, men männen ger mer. Undersökningen visar vidare att personer över 70 år är mest generösa medan personer mellan 30-49 år ger minst.

Bara 16 procent i gruppen medelålders planerar att skänka extra till jul.

”De äldre ger mest, fyrtiotalisterna har ju fått det allt bättre ställt. Medelålders däremot ger minst, de har ofta barn och stora utgifter kring jul och kanske inte råd med välgörenhet också”, säger Axel Lagerbielke till DN.

Stockholmarna är ändå inte snålare än andra svenskar. De toppar tvärt om Röda Korsets interna statistik över antalet givarvärvningar på gatan inför jul, skriver DN.

Källa: Dagens Industri