Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Dyrare lägenheter med ny t-bana

9 maj 2014, 09.25 Närhet till t-banan är en av de faktorer som påverkar bostadspriserna allra mest i Stockholm.

1000 kronor per kvadratmeter, så mycket beräknar Nacka kommun att prisökningen blir på 13 500 nybyggda bostadsrätter som kommer att öka i samband med utbyggnaden av tunnelbanan 2020. Det tror kommunen som nu kräver mer betalt av alla exploatörer i området Västra Sicklahalvön, för att finansiera tunnelbaneutbyggnaden. Det betyder att en tvåa i Nacka kommun på 60 kvadratmeter kommer att enligt kommunens beräkningar att öka i värde med 60.000 kronor med den nya utbyggnaden.

- Tunnelbanan är en förutsättning för att kunna bygga de nya lägenheterna som vi nu planerar på västra Sicklaön. Dessutom skapas enorma ökningar av markvärdena i anslutning till tunnelbanan. Därför är det rimligt att den som får värdeökningarna är med och bidrar, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), till Metro.

För utbyggnaden av tunnelbanan väntas kostnaden för Nacka kommun landa på 850 miljoner kronor.

Källa: Metro