Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Elvägar testas, först ut Södertälje och Arlanda

27 maj 2014, 11.08 Två nya modeller av elvägar planeras i länet, vägarna är tänkta som teststräckor för olika typer av elfordon.

Målet är att utveckla och prova hur systemet fungerar i daglig trafik, och hur mycket går att effektivisera energiförbrukningen av tunga fordon.

Man vill testa om man kan minska användandet av fossila bränslen, säger Lisa Silvermark, projektledare vid Trafikverket.

I Södertälje planerar Scania en teststräcka där strömmen överförs trådlöst till fordonen. Vid Arlanda vill företaget Elways pröva en väg med kontaktskena för lastbilar som kör mellan flygplatsen och Roserbergs godsterminaler.

Trafikverket och andra myndigheter bidrar med utredningspengar och hoppas att projektet kan komma igång i slutet av nästa år. Målet är att börja bygga sommaren 2015, men det är för tidigt att hur långt i tiden en kommersiell användning kan ske, säger Lisa Silvermark.

Källa: SR P4 Stockholm Länk till artikeln