Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

FP och V säger nej till OS i Stockholm

14 jan 2013, 11.05

Nu säger tre av partierna i Stadshuset definitivt nej till vinter-OS i Stockholm.

– Sveriges olympiska kommittés bedömningar är – milt sagt – orealistiska, säger Folkpartiets gruppledare Lotta Edholm.

Hon har fått en muntlig dragning av den utredning om OS-ansökan som idrottsförvaltningen har gjort.

– Sveriges olympiska kommittés ansökan om att anordna vinter-OS i Stockholm bygger på oklara ekonomiska kalkyler och kostnader som troligen är grovt underskattade. Stockholms stad kan bli stående med dyra anläggningar som ingen vill använda efter spelen. I ett sådant läge riskerar ett vinter-OS i Stockholm att bli en alltför kostsam affär för Stockholms skattebetalare, säger Lotta Edholm (FP), gruppledare och skolborgarråd.

Alla investeringar i anläggningar för vinter-OS ligger utanför de 10 miljarder kronor som SOK har räknat fram att spelen skulle kosta, enligt Edholm. Bara att höja Flottsbrobacken i Huddinge beräknas gå på 1,5 miljard kronor.

– En investering på 1,5 miljard i en slalombacke går aldrig att hämta hem, hur dyra liftkorten än är. Och den enorma investeringen för en rodelbacke i Hammarbybacken blir svår för de få som utövar rodel att betala, säger Lotta Edholm.

SOK räknar också med att alla bygggnader som ägs av staden ska upplåtas gratis till OS. Älvsjömässan ska till exempel fungera som OS-centrum och de nybyggda lägenheterna på Årstafältet ska vara tomställda under en längre tid för att göra tjänst som OS-by. För de lägenheter som byggts av Stockholms allmännytta ska ingen hyra tas ut.

– SOK:s ofullständiga kalkyler ger en alldeles för positiv bild både av investeringskostnader och driftskostnader, säger Lotta Edholm.

Även Vänsterpartiet bestämde sig på tisdagen för att säga nej.

– Sport för alla är viktigare än elitidrott. Vi vill satsa på breddidrott i form av nya idrottshallar, simhallar och konstgräsplaner. Vid samtliga vinter-OS sen 1994 har idrottsspelen blivit ett ekonomiskt bakslag, säger Mehdi Oguzsoy (V), ledamot i idrottsnämnden.

Tidigare har miljöborgarrådet Per Ankersjö (C) sågat OS-planerna. Även han vill hellre satsa på bostäder och breddidrott.

Hösten 2013 presenterade Sveriges olympiska kommitté sin utredning om vinter-OS i Stockholm 2022. Stockholms stad har nu gjort en egen utredning och kommunfullmäktige ska behandla frågan den 17 februari. Om staden säger nej är SOK:s OS-dröm död.

– Folkpartiet vill att Stockholms stad ska vara en stad där idrotten är tillgänglig för alla. Därför vill vi hellre lägga pengarna på barn, unga och breddidrotten, säger Lotta Edholm.

Socialdemokraterna är försiktigt positiva till OS-ansökan – förutsatt att kostnadskalkylerna håller och att staten ställer upp med ekonomiska garantier.

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) sade i november att han har svårt att se att staden kan ställa sig bakom en ansökan, något som bör ske senast i mars nästa år.

– Jag är inte beredd att betala om det blir de traditionellt stora summor som måste investeras i ett OS, säger han.

Källa: Dagens Nyheter