Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Hur stockholmarna ska slippa bilköer i framtiden

4 juni 2014, 09.58 Stressade stockholmare ska i framtiden få information om var det kommer att bli bilköer. Trafikledningscentralen i Stockholm ska med hjälp av matematiska modeller kunna beräkna trafikflöden.

I projektet med Trafikverket där även KTH varit delaktig i har man jobbat med att beräkna trafikflöden i komplicerade matematiska modeller för att kunna förutspå köerna. Projektet har fått namnet Mobile Millenium, och är inspirerat från ett tidigare projekt vid universitetet Berkley i USA.

Med hjälp av kameror, sensorer och uppgifter från bland annat polis och SOS Alarm, ska operatörer bland annat kunna stänga av körfält, sänka hastigheten eller sticka ut vägvakter. Nu kan man beskriva läget i trafiken, men man vill kunna spå i framtiden.

Bilister är ständigt bevakade på de stora vägarna i Stockholm där det sitter cirka 1800 mikrovågsdetektorer som bland annat mäter medelhastighet och antal fordon per minut. Cirka 1500 taxibilar lämnar sina positioner per minut, och man får då resdata från kameror som läser av registreringsskyltar. Med de uppgifterna ska man kunna förutse köer.

I framtiden vill man ha hjälp från bilister som kan berätta var det blir kö, bland annat genom att läsa av positionerna på bilisters smarta telefoner samt genom sociala medie-inlägg.

Källa: SR P4 Stockholm Länk till artikeln