Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Maktskifte i Stockholm

28 maj 2014, 15.33 Det blir maktskifte i Stockholm där de rödgröna får egen majoritet. Det väntar efter valet enligt Mitt i:s och Sifos stora valundersökning. Och Sverigedemokraterna kommer in i stadshuset.

De rödgröna tar över makten i stadshuset med stor marginal och egen majoritet i kommunfullmäktige om det var val idag, enligt en undersökning Sifo gjort på uppdrag av Lokaltidningen Mitt i. I mätningen har 2000 personer tillfrågats. Vänsterblocket får 50,1 procent av rösterna samtidigt som alliansen får 39,2 procent.

Den största vinnaren är Vänsterpartiet som nästan fördubblar sitt stöd i kommunen sedan valet 2012. Moderaterna är största förloraren och tappar åtta procentenheter.

- Stockholms politik är alltid färgad av rikspolitiken. I de här siffrorna ser vi allmänt stöd för Vänsterpartiets kritik mot vinster i välfärden och Moderaternas nedgång i opinionen. Moderaternas nedgång i Stockholm kan också ligga i att de känns trötta och idélösa, säger Jenny Madestam.

Stockholm får troligtvis ett nytt parti i kommunpolitiken vid nästa mandatperiod – Sverigedemokraterna får 6,5 procent i undersökningen. Men det är oklart hur mycket inflytande partiet får. Socialdemokraterna och Moderaterna säger att samarbete med Sverigedemokraterna är uteslutet.

Feministiskt initiativ går framåt och får 2,5 procent av rösterna. Exakt hur många procent som krävs för att få mandat i fullmäktige är fortfarande osäkert tills efter valet, mycket hänger på hur starkt stödet blir i stadens sex olika valkretsar och resultatet från andra partiet.

25 procent av stockholmarna har ännu inte bestämt sig än.

Källa: Mitt i Länk till artikeln