Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Metro: Så vill stockholmarna dämpa bostadsruschen

5 maj 2014, 10.51 De höga bostadspriserna fortsätter att öka och det oroar stockholmarna. Samtidigt kan fler stockholmarna tänka sig amorteringskrav och bolånetak för att kyla bostadsmarknaden. Däremot är stockholmarna tydligt nej till åtgärderna: att återinföra fastighetsskatten och slopa ränteavdraget.

En stor skara ekonomer och debattörer anser att införandet av fastighetsskatten, som avskaffades av alliansregeringen 2008 bör återinföras. Men sex av tio stockholmare säger nej, enligt Opinion Stockholms undersökning.

- En sådan skatt blir väldigt dyr för många stockholmare eftersom bostadspriserna och taxeringsvärden stigit kraftigt. Det är väl det man räknat på och är orolig för, säger Pontus Kopparberg, vd på mäklarfirman Bjurfors, och som beställt undersökningen.

Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi och före detta ordförande för regeringens finanspolitiska råd. Menar att det var dumt att avskaffa fastighetsskatten, och att den gradvis borde återinföras för att dämpa bostadsmarknaden, minska risken för överbelåning och samtidigt få mer likvärdigt och rättvist skattesystem.

Men han ser svårigheterna med detta.

- De som skulle missgynnas är de som köpt bostaden dyrt sedan fastighetsskatten sänktes, därför att de gör en ren kapitalförlust utan att ha gjort motsvarande vinst tidigare. Däremot gynnas de som ska köpa bostad idag eftersom de kan göra det billigare.

Enligt Opinion Stockholm ger stockholmarna tummen ner för åtgärder som slopat ränteavdrag, höjda hyror och marknadshyror. De är istället mer positiva till lånetak och amorteringskrav.

Källa: Metro Länk till artikeln