Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Metro: Valvinden har vänt – M ökar igen i Stockholm

19 maj 2014, 09.48 En ny mätning visar att alliansen, och främst Moderaterna, är på kraftig uppgång och att kampen om såväl landstinget som Stockholms stad kommer att bli stenhård.

De rödgröna hade majoritet för två månader sedan med egen majoritet i kommun och landsting. Men en mätning genomförd av Opinion Stockholm visar att valvinden har vänt.

- Frågan är: Kommer 2010 års valrörelse att upprepa sig? För då var det vid den här tiden, i maj, som opinionen vände, säger Axel Lagerbielke, vd för Opinion Stockholm.

Sedan förra mätningen i mars har det skett två tydliga förändringar: Moderaterna har ökat kraftigt och Socialdemokraterna har minskat. Små förändringar har skett för övriga partierna.

I landstinget är förändringarna tillräckliga för alliansen, som låg nästan 10 procentenheter efter i mars, men nu är de i kapp och förbi de rödgröna. I Stockholms stad har de rödgröna fortfarande ett övertag, men skillnaden har krympt från 14 till 3 procentenheter.

Stina Morian, politisk analytiker är överraskad över de kraftiga svängningarna, men säger samtidigt att Stockholmsväljarna är mycket lättrörliga.

- Jag tror att det är mer av en rikstrend. Alliansen håller på att ta tillbaka förlorade väljare, och sådana som tidigare varit osäkra. Det blir alltid jämnare i valet än vad de tidigare mätningarna visar, och det parti som lutar sig tillbaka och tror att det är klart kommer att få problem, säger Stina Morian.

Av de svarande angav 2,2 procent i Stockholms stad att de skulle rösta på annat parti. Hur stor andel av dessa som tänker rösta på Feministiskt Initiativ framgår inte av i undersökningen.

Källa: Metro Länk till artikeln