Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

”Narkometer” ett nytt instrument för att ta fast drogfyllerister

17 april 2014, 11.52 Fler drograttfyllon åker fast på Stockholms vägar, samtidigt som många kommer undan. Under trafikinsatsen ”Infart Sthlm” som är avsedd att stoppa grova brottslingar på väg in till City, använder polisen för första gången ”narkometer”, ett nytt verktyg för att upptäcka drogpåverkan i trafiken.

Det visar sig att fler och fler varje månad åker fast för drogfylleri i Stockholm, en siffra som ökar. I fjol misstänktes 2800 personer för brottet, det är 9 procent mer än 2012. Drogfylleri blir allt vanligare och man tror att det är ett stort mörkertal, enligt Håkan Mellhagen chef för ”Infart Sthlm”, detta bekräftas även av Brottsförebyggandet rådet.

Insatsen ”Infart Sthlm” sker i samarbete med Kronofogden samt Beroendecentrum, som bland annat ska försvåra kriminella individer att medföra vapen, narkotika och andra föremål till City.

För Rikspolisstyrelsen blev ”Infart Sthlm” ett bra tillfälle för en pilotstudie. Apparaten testar saliv för narkotika och ska motsvara alkometern. Narkometern ska vara ett komplement till de verktyg som polisen använder idag: ögonen.

I Danmark och Finland är narkometern redan i användning. Medan man i Sverige ställer sig kritisk, eftersom apparaten endast upptäcker de vanligaste drogerna ungefär 75 till 80 procent som finns på marknaden idag. Dessutom skiljer sig apparaterna avsevärt i kvalitet, storlek, kostnad och hur utförlig information de lämnar. Något den norska polisen fått uppleva, då nära hälften av testerna de tog visade sig vara fel.

Tidigast år 2015 kan narkometern komma i bruk för den svenska poliskkåren. Polisen vill inte avslöja vad studien om narkometern visar eller vad man studerat förrän studien är klar till sommaren. Poliserna i ”Infart Sthlm” vet själv inte vad apparaterna gett för utslag och hur det kommer att påverka dem.

Källa: Dagens Nyheter Länk till artikeln