Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Ny biljettläsare ska stoppa fusket

8 maj 2014, 11.22 SL ska minska plankningen av kollektivtrafiken med hjälp av en ny optisk sms-läsare. Redan nu finns scannar som läser av biljetterna på prov på Gärdets och Östermalmstorgs tunnelbanestationer samt på Sundbybergs och Kungsängens pendeltågsstationer fram till sommaren. Glasspärrar och utökade kontroller som införts i länets kollektivtrafik finns redan för att få bukt på tjuvåkandet.

- Det har fuskats i alla tider, inte bara nu med sms-biljett. Vi jobbar hela tiden med att få ner fusket, försvåra för fuskarna och öka betalningsviljan, säger Jesper Petterson vid SL:s presstjänst.

Om det går bra med biljettläsarna kommer sms-läsarna finnas på alla tunnelbane- och pendeltågstationer. Förhoppningen är att de så småningom ska finnas på bussarna.

Enligt SL åker cirka 10.000 personer om dagen med sms-biljett vilket motsvarar några procent av det sammanlagda antalet resenärer. SL vet inte exakt hur många som tjuvåker.

Få av de som reser med falska sms-biljetter visar inte upp det vid kontroll eftersom straffen är olika. Att åka fast utan giltig biljett är straffavgiften 1.200 kronor. Om man visar upp en falsk biljett är det fråga om urkundsförfalskning som kan ge fängelse.

Sms-läsare har tidigare funnits på försök men det är inte förrän nu som SL valt att satsa. Den nya läsaren ska fungera på nästan alla typer av mobiltelefoner.

Källa: Mitti Länk till artikeln