Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

DI: Så vill stockholmarna kyla ned bostadsmarknaden

27 feb 2014, 18.02 Slopade ränteavdrag får tummen ned, men stockholmarna är desto mer  positiva till att införa amorteringskrav på bostadslånen, visar en ny  undersökning från Bjurfors som gjorts av Opinion Stockholm.

Ränteavdragen är en riktig budgetbomb och kostnaderna för staten ökar i takt med stigande skuldsättning. Enligt di.se:s beräkningar kommer högre boräntor att tynga statskassan med ytterligare cirka 10 miljarder kronor om bara två år.

Men det bryr sig stockholmarna föga om.

Nästan hälften av stockholmarna tycker att det är en dålig idé att avskatta ränteavdraget. Sex av tio kan i stället tänka sig att amortera på bostadslånet. Det visar fastighetsmäklaren Bjurfors Bostadsbarometer som frågat stockholmarna om åtgärder för att kyla ned marknaden.

Att höja räntan för att kyla ned marknaden är heller inte något som går hem i Stockholms hushåll. 60 procent tycker att det skulle vara en dålig idé.

Hur stor andel av de tillfrågade som har lån på sin bostad framgår inte av undersökningen.

Källa: Di.se Länk till artikeln