Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

S:t Görans sjukhus byggs om med ett bygglov de fick för 60 år sedan

12 maj 2014, 15.08 Stockholms stad väntas om ett par veckor säga ja till en omfattande ombyggnad av S:t Görans sjukhus, som kommer att ha stor påverkan på stadsbilden. Det är ingen vanlig remissrunda man använder sig av, istället förlitar man sig på en 60 år gammal detaljplan och kommer att klubba det som bygglov.

Skönhetsrådet ställer sig kritiska och menar att det har stor påverkan på både närmiljön och stadsbilen och att ett sådant stort projekt borde analyseras offentligt. Det är en stor fråga som kommer att påverka många även på långt håll, menar Martin Rörby sekreterare i Skönhetsrådet.

Stockholms läns landsting satsar 25 miljarder kronor de närmaste 10 åren i om- och nybyggnationer av vårdfastigheter. Nya Karolinska kommer att ägna sig åt avancerad sjukvård, det innebär att andra sjukhus i länet måste utöka och förändra sin verksamhet.

Skönhetsrådet ställer sig kritiska mot att använda en äldre detaljplan. Men stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M) menar att man kommer att hantera frågan som bygglov. Hon ser heller inga problem med en detaljplan från 1950-talet, men att upprätta en ny planprocess skulle dra ut på tiden i flera år.

Redan i början av 2016 planeras den nya akutmottagningen på 5000 kvadratmeter vara klar.

Källa: Dagens Nyheter Länk till artikeln