Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Stockholm vill ansöka om att arrangera fotbolls-EM 2020

11 april 2014, 16.56 Stockholm vill tillsammans med Solna ansöka om att delarrangera turneringen av fotbolls-EM 2020. Ansökan gäller tre gruppspelsmatcher och en match i finalspelet, som en del av firandet av dess 60-årsjubileum.

- Fotbolls-EM är ett mycket stort evenemang som små länder som Sverige inte skulle klara av att arrangera på egen hand. I och med Uefas nya upplägg där mästerskapet delas upp mellan olika länder kan även Sverige och Stockholm vara med som arrangör. Det är en möjlighet som Stockholm ska ta till vara, säger Sten Nordin (M), finansborgarråd och kommunstyrelsens ordförande.

Om det skulle vara aktuellt med att arrangera fotbolls-EM i Stockholm skulle själva matcherna spelas på Friends arena i Solna, då kravet från Uefa är att arenorna har plats för minst 5000 åskådare. Finansieringen av evenemanget beräknas vara 25-33 miljoner kronor, och då ingår inte säkerhetsarrangemangen kring matcherna.

- Polis och säkerhet ligger inte i kommunens kostnad, men regeringen har ställt sig bakom att Sverige ska söka EM, säger Sten Nordin (M).

Efter händelsen i Helsingborg där en person dog skulle kunna sätta stopp för planerna. Detta trots att det inte står något om våldsbrott i anknytning till fotbollsmatcher enligt Uefas regler, sade nyligen en talesman från Uefa till SVT Sport.

Källa: Metro Länk till artikeln