Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Stockholmarna splittrade till OS i Stockholm

OS

13 jan 2014, 07.55 Ny undersökning från Opinion Stockholm visar att Stockholmarna är splittrade till att Stockholm ska ansöka om vinter-OS 2022. En majoritet av de boende i Stockholms stad är emot medan en majoritet i länet är för. Starkast är stödet bland unga.

I mars planerar IOK att ansöka om vinter-OS i Stockholm och Åre. Stödet för ansökan är stark inom idrottsrörelsen samtidigt som företrädare i regeringen och i Stockholm stad tvivlar. Även opinionen i Stockholm är splittrad, visar en ny undersökning från Opinion Stockholm. En majoritet av invånarna i hela Stockholms län är för en ansökan, 55 procent för och 45 procent mot. Däremot är invånarna i Stockholms stad mer kritiska. 52 procent är negativa och 48 procent är positiva till en OS-ansökan. I kommunerna utanför Stockholm stad är opinionen mer positiv, där är 61 procent för och 39 procent mot.

-          Stockholmarna är splittrade i frågan. Att de som bor i staden är mer negativa kan bero på att de känner ovisshet kring projektet om vem som ska betala och oro kring vad ett OS kan komma att innebära för stockholmarna i det dagliga livet. Däremot är de som bor i kranskommunerna mer positiva eftersom de kanske inte ser nackdelarna på samma vis eftersom de inte berörs direkt. Om Stockholmsopinionen ska bli mer positiv krävs förmodligen mer information om vad ett OS innebär och besked om att skattebetalarna i Stockholm inte ska behöva stå för notan på de 10 miljarder som vissa säger att projektet kommer att kosta, kommenterar Axel Lagerbielke, opinionsanalytiker på Opinion Stockholm.

Unga under 29 år är mest positiva till OS i Stockholm, med 69 procent för och 31 procent mot. Bland de som är äldre är förhållandet det motsatta, 39 procent av de som är över 70 år är för och 61 procent är mot.

I mars ska ansökan vara klar och i juli 2015 bestäms vem som blir OS-arrangör 2022. Stockholm-Åre lär tävla om att arrangera vinter-OS med Oslo, Peking, Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under 10 dagar i mitten på november 2013 och baseras på 1200 svar från en webbpanel som representerar invånarna i Stockholms län.