Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Stora skillnader i områden sedan alliansen tog makten

14 maj 2014, 11.08 Det råder stora ekonomiska skillnader mellan boenden i olika delar av Stockholm sedan alliansen tog över makten i stadshuset 2006. Ett av de rikaste områdena är Ålsten och de fattigaste är Grimsta, båda i Västerort med bara några kilometer ifrån varandra.

I Grimsta bor de flesta i flerfamiljehus och nästan alla i hyreslägenheter. I Ålsten är det omvänt där de flesta bor i villa och där majoriteten av alla flerfamiljehus i området är bostadsrätter.

Årsinkomsten mellan Grimsta och Ålsten är nästan tre gånger så hög. Och sedan alliansen tog över makten 2006 har medelinkomsten ökat tre gånger mer i Ålsten än i Grimsta, visar statistik från Stockholms stad/Sweco.

Arbetslösheten i Grimsta har fördubblats sedan 2006, och förra året var arbetslösheten uppe i nästan åtta procent. I Ålsten har arbetslösheten gått ner och förra året låg det på drygt en procent.

Källa: SR P4 Stockholm Länk till artikeln