Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

Trots långledigt stannar stockholmarna hemma i jul

20 dec 2013, 09.58 I år har vi fler röda dagar än på länge runt jul och nyår. Ändå väljer stockholmarna att fira julen hemma och färre än vanligt planerar att resa utomlands. Det visar en undersökning från Opinion Stockholm.

Enligt undersökningen kommer 72 procent av stockholmarna att fira julen i Stockholm. Det är en procent fler som gör det i år än annars. Samtidigt kommer 6 procent åka utomlands över jul vilket är en procent mindre än vad normalt görs.

– Vi ser att stockholmarna sparar in på julklappar, gåvor men också utlandsresor. Trots att årets jul är som upplagt för att fira julen utomlands med många röda dagar väljer alltså stockholmarna att stanna hemma över jul, kommenterar Axel Lagerbielke, Opinionsanalytiker på Opinion Stockholm.

De flesta, 75 procent, av stockholmarna kommer att fira julen med familjen och 15 procent med vänner och familj. Fyra procent firar jul själva och 3 procent med vänner endast.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under 10 dagar i mitten på november 2013 och baseras på 1200 svar från en webbpanel som representerar invånarna i Stockholms län.