Bli Medlem!

Opinion Stockholm är ett oberoende opinionsinstitut med fokus på medborgardialog i Stor-Stockholm. På uppdrag genomför vi undersökningar och medborgardialoger. Vi bidrar även själva till att skapa dialoger genom att lyfta medborgarnas egna åsikter för ett bättre Stor-Stockholm.

DN: Varannan stockholmare vill flytta

21 feb 2014, 11.12 Drygt hälften av alla stockholmare vill flytta, det visar en ny  undersökning från Opinion Stockholm. Allra mest missnöjda är de som bor i  hyresrätter, medan villaägare trivs bäst där de redan bor.

Drygt hälften av alla stockholmare vill flytta, det visar en ny  undersökning från Opinion Stockholm. Allra mest missnöjda är de som bor i  hyresrätter, medan villaägare trivs bäst där de redan bor.

51 procent av de tillfrågade Stockholmarna uppgav att de ville byta bostad om de kunde. För de flesta lockar främst bostad- och hyresrätter – bara en fjärdedel söker sig till villor.

En bild som ansetts normal de senaste åren.

Förut var det mer vanligt att flytta till villor efterhand, men nu väljer många att bo kvar i stan trots att de har barn. Villan kan fortfarande vara en dröm, men det kan också vara mycket jobb med den, säger Pontus Kopparberg på mäklarföretaget Bjurfors.

Anledningarna till stockholmarnas flyttvilja skiljer sig beroende på nuvarande boendeform. De som bor i hyresrätt vill främst ha bättre skick, medan ägare av bostadsrätter till viss del söker större boyta. För villaägarna lockar bland annat förändring, även om flyttmotiven där är mer splittrade.

Enligt Opinion Stockholm är stödet för att bygga nya hyresrätter starkt i Stockholm – starkare än för nya bostadsrätter. Trots det vill de flesta helst köpa sin lägenhet.

Även Pontus Kopparberg känner igen sig i det.

– Rent krasst tror jag det beror på att vår hyresmarknad inte alltid fungerar. Många vill säkert hyra, men om man inte hittar en lägenhet som passar familjens behov så tror jag många väljer att köpa en i stället, säger han.

Källa: DN